Net Yaroze : Το μαύρο Playstation 1 που το γνώριζαν λίγοι
Μετά από περίπου 20 χρόνια, κυκλοφορεί ξανά τίτλος του θρυλικού PSX και μας θυμίζει το Net Yaroze
Όποιος έτυχε να αποκτήσει τα μνημειώδη demos του Playstation Magazine, ανάμεσα σε πολυαναμενόμενους τίτλους, υπήρχαν και ορισμένα (πολύ) λιγότερο γνωστά παιχνίδια. Τα καλτ αυτά παιχνίδια με τα κάπως πιο πρωτόγονα γραφικά είχαν ένα κοινό:
Στο τέλος του παιχνιδιού, εμφανιζόταν μία εικόνα με μια κονσόλα-κλώνο του Playstation 1, αλλά καμία σχέση με το κλασικό γκρι. Η κονσόλα αυτή ήταν κατάμαυρη, ενώ από πάνω της έπεφταν κάτι πολύχρωμα γράμματα που σχημάτιζαν την ακαταλαβίστικη φράση “Net Yaroze”.
Τι ήταν η μυστηριώδης αυτή κονσόλα της Sony που είχε πρώτη το μαύρο χρώμα, πριν γίνει μόδα στα επόμενα playstation ;
Η εικόνα πήγαινε στο background και εμφανίζονταν τα γράμματα της διαφήμισης υπό τους ήχους κλασικής 90s techno μουσικής που θύμιζε Prodigy:
“Έχεις φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσες να δημιουργήσεις τα δικά σου playstation παιχνίδια από το σπίτι;”
.. σε ρώταγε, ενώ συνέχιζε η προντιτζο-μουσική να παίζει και περίμενες να βγει κανένας να μοιράσει χαπάκια.
“Τώρα μπορείς! Με το Net Yaroze”
Και συνέχιζε λέγοντας ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι η κονσόλα αυτή, ένα PC ή Macintosh και γνώση γλώσσας προγραμματισμού C:
(παρτάρετε ελεύθερα)
Αυτό ήταν λοιπόν το βίντεο το οποίο σε γέμιζε με ακόμα περισσότερες απορίες:
“Που το πουλάνε αυτό; Πόσο κάνει; Πως φτιάχνεις παιχνίδια;”
Η Sony πέραν του επίσημου Playstation Development Kit το οποίο προοριζόταν για ειδικούς εξουσιοδοτημένους, τέλος πάντων, προγραμματιστές, είχε λανσάρει και το Net Yaroze.
“Net Yaroze” (νετ γιαρόζε) είναι ιαπωνικά και μεταφράζεται με το “net” ως έχει και το “yaroze” ως κάτι σαν “Ας το κάνουμε”, “Ας δημιουργήσουμε”.
Αντίθετα με το επίσημο κιτ, το Net Yaroze μπορούσε να το αποκτήσει ο κάθε χομπίστας και να αρχίζει να προγραμματίζει.
Πως το αποκτούσες;
Χμμ.. εδώ αρχίζουν λίγο τα βάσανα. Φυσικά δεν το έβρισκες στο μαγαζάκι της γειτονιάς, αλλά ούτε και στα μεγαλύτερα τότε καταστήματα (OneWay, Multirama και δεν συμμαζεύεται).
Για να το παραλάβει κάποιος έπρεπε να συμπληρώσει λίγη χαρτούρα και να στείλει, μάλλον, κάποια επιταγή (;;) με παραλήπτη την Sony. Όλα αυτά ταχυδρομικά εννοείται.
Η τιμή του γύρω στα 750 δολλάρια (έτσουξε) και η κονσόλα ερχόταν με δύο ματ χειριστήρια, κάνα-δυο CD για μπουτάρισμα και για το PC, κάτι καλώδια, μερικά εγχειρίδια και την “Access Card” – μία τύπου memory card που χρειαζόταν για να τρέξει τα παιχνίδια.
Ο επίδοξος προγραμματιστής έπρεπε να στήσει δύο οθόνες – μία για να γράφει τον κώδικα και άλλη μία για να αναπαράγει το παιχνίδι.
Τα παιχνίδια
Τα παιχνίδια αυτά όμως, δεν μπορούσαν να γραφτούν σε CD όπως έκαναν οι επίσημοι προγραμματιστές, λόγω των περιορισμών της Sony. Συνεπώς και με τις υφιστάμενες δυνατότητες, έπρεπε να παραμείνουν μικρά και απλοϊκά.
Παρ’ όλα αυτά, είχαν κυκλοφορήσει ορισμένοι τίτλοι οι οποίοι είχαν την πλάκα τους:
Blitter Boy
Ένα αστείο παιχνιδάκι που έπρεπε να γυρίζεις και να μαζεύεις ασυνόδευτα μωρά πολεμώντας ταυτόχρονα τους εχθρούς. Οι εχθροί ήταν κάτι φαντασματάκια τύπου Pac-Man που αναλόγως με τα καλούδια που μάζευες, μπορούσες να τα πυροβολήσεις με φωτιές ουράνια τόξα και άλλα διάφορα.
Total Soccer Yaroze
Ποδοσφαιράκι που θύμιζε παλαιότερες γενιές αφού έβλεπες την “κάτοψη”.
Terra Incognita
Πολύ αξιόλογο adventure/RPG το οποίο ίσως να θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει βγει από Net Yaroze.
Super Bub Contest
Κάτι σε Puzzle-Bobble. Αρκετά εθιστικό.
Haunted Maze
Θύμιζε λίγο Pac-Man μόνο που αντί για φαντάσματα, σε κυνηγούν ζόμπι που γρυλλίζουν υπό τους ήχους κλασικής μουσικής! Ένας συνδιασμός που είχε λίγο τη φάση του.
Πρόσφατα κιόλας, όπως σημειώθηκε και στην αρχή, κυκλοφόρησε τίτλος για το PSX μετά από περίπου 20 χρόνια. Τίτλος ο οποίος είχε φτιαχτεί πως;
Αν απαντήσατε με Net Yaroze, τότε πολύ σωστά μαντέψατε!
Πρόκειται για το Magic Castle, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε, ούτε κυκλοφόρησε ποτέ, μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου πριν λίγες μέρες:
Φυσικά για τους νοσταλγούς του PSX, θυμίζουμε ότι έχει κυκλοφορήσει και η μικρογραφία της θρυλικής κονσόλας.