T-Square : Το ιαπωνικό συγκρότημα που επηρέασε τον κόσμο των Video-Games

 

t-square_logo

 

Το συγκρότημα που παίζει να έχεις ακούσει και δεν το ξέρεις ακόμα

Έαν το όνομα T-Square σας έχει αφήσει να ξύνεστε, μην ανησυχείτε. Δεν είστε μόνοι.

Για να μην αναρωτηθεί κανείς τι… τετράγωνα και τι τρίγωνα είναι αυτά, πρόκειται αρχικά για τζαζ ιαπωνικό συγκρότημα. Είναι αστείο από μόνο του και ακόμα πιο αστεία η ιδέα ενός αφιερώματος.

Και όμως, η μουσική τους έχει φτάσει σε πολλά… αυτιά ανά την υφήλιο, ακόμα και εν αγνοία τους. Όχι στο ραδιόφωνο, ούτε σε κάποιο εξεζητημένο μπαρ (αν θα περίμενε κανείς λόγω του είδους της μουσικής), αλλά στην τηλεόραση. Μόνο που, ανά χείρας, στη θέση του τηλεκοντρόλ, βάλτε καλύτερα ένα χειριστήριο του Playstation.

Μέχρι να τελειώσει τούτο το αφιέρωμα, σίγουρα θα πέσεις σε τουλάχιστον μια γνώριμη μελωδία των T-Square. Ειδικά δε, αν είσαι βετεράνος gamer και λάτρης χαρακτήρων με την ιδιότητα του… υδραυλικού, τότε ο ήχος τους μπορεί να έχει στοιχειώσει την παιδική σου ηλικία!

Ποιο είναι, λοιπόν, το συγκρότημα το οποίο επηρέασε παγκοσμίως την σκηνή των Video-Games; (και όχι μόνο)



 

T-Square : Ένα μικρό βιογραφικό

Ιδρύθηκε το 1976 στην χώρα, όπως είπαμε, του σούσι, των σαμουράι και του Πίκατσου.

Το αρχικό του όνομα ήταν “The Square” εμπνευσμένο από το Madison Square Garden. Μετά όμως την κυκλοφορία τους στην Αμερική μετονομάστηκαν σε “T-Square”. Ο λόγος; Προς αποφυγή σύγχυσης με την αμερικάνικη μπάντα “The Squares”.

Το είδος της μουσικής δεν είναι ακριβώς τζαζ, αλλά jazz fusion. Δηλαδή έχει επιρροές από άλλα είδη μουσικής όπως ροκ, ηλεκτρονική κλπ. Αυτό σημαίνει fusion.

 

EWI : Το σήμα κατατεθέν

H μπάντα ξεκίνησε με κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα και κρουστά (δεν έχει καθόλου φωνητικά). Εν συνεχεία όμως, εισήχθη το EWI – όργανο το οποίο θα δώσει έναν μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα στη μουσική τους! Τι είναι αυτό; Τα αρχικά του σημαίνουν Electronic Wind Instrument, δηλαδή ηλεκτρονικό πνευστό όργανο. Για να το φέρουμε στα ελληνικά δεδομένα, μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ψηφιακό… κλαρίνο και μοιάζει κάπως έτσι:

ewi

 

Όμως οι Ιάπωνες, καθώς δεν έχουν πανηγύρια και δεν τρώνε προβατίνα, χρησιμοποιούν το κλαρίνο τους αλλιώς. Να, εδώ μπορείτε να το ακούσετε σε μια εκτέλεση ενός από τα καλύτερα κομμάτια των T-Square – το “Truth” :

 

 



Το συγκεκριμένο τραγούδι μήπως θυμίζει κάτι στους φίλους της Formula 1; Συνόδευε για πολλά συναπτά έτη την ιαπωνική εκπομπή για το βαρυσήμαντο Gran Prix της Suzuka και ήταν κάτι σαν το τραγούδι της Αθλητικής Κυριακής κατ’ αντιστοιχία. Έγινε γνωστό και εκτός συνόρων.

Βέβαια, το EWI δεν είναι ιαπωνική αποκλειστικότητα. Απλά είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ιαπωνία. Μπορεί, όμως, να το βρει κανείς και στην Ελλάδα.

ewi_nakas

 

Κλείνοντας το βιογραφικό, να πούμε ότι οι T-Square, δεν είχαν ποτέ σταθερό αριθμό ατόμων (κυμαίνονταν από 4 έως 8). Εκτός του μεταβαλλόμενου αριθμού των μελών όμως, τα πρόσωπα άλλαζαν σαν τους προπονητές του Παναθηναϊκού. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι ο Masahiro Andoh (κιθάρα) και ο Takeshi Itoh (EWI) οι οποίοι ήταν μέρος του συγκροτήματος επί σειρά ετών.

Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε το παρακάτω γράφημα που μοιάζει με καρδιογράφημα πολύχρωμου μονόκερου. Αναγράφει τα πρόσωπα που απάρτιζαν την μπάντα καθώς και τα χρόνια που συμμετείχαν:

 

Τα κομμάτια (που ίσως γνωρίζεις)

Είχαμε ότι θα υπάρχει τουλάχιστον μια γνώριμη μελωδία. Αν έπρεπε, λοιπόν, να ποντάρουμε σε ένα κομμάτι ως πιθανότερο για να ξυπνήσει αναμνήσεις, θα παίζαμε τα σπίτια μας στο “Sister Marian” (Adventures – 1984). Στο σημείο από το 1.03 :

 

Έχει να κάνει με ένα πασίγνωστο video-game για του οποίου τη μουσική είχε άμεση επιρροή.

Και αν δεν το έχετε κάνει εικόνα μέχρι τώρα, φανταστείτε έναν μουστακαλή υδραυλικό που τρώει μανιτάρια, σώζει πριγκήπισσες και δεν μπορεί να πάει αριστερά.

Δεν είναι άλλος από τον Σούπερ Μάριο!

 

 

Από το ίδιο album (τι έγινε από εδώ τα πήραν όλα;), υπάρχει άλλο ένα κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κόσμο των video-games. Μπορεί ένα χαλαρό τζαζ κομμάτι να έχει οποιαδήποτε σχέση με ξύλο, αίματα και στριφογυριστά κλωτσίδια; Και όμως!

Η μουσική του Guile από το Street Fighter, είναι εμπνευσμένη από το “Travelers”. Ειδικά στην αρχή.

 

 

 

Οι T-Square, όμως, δεν έχουν προσφέρει μόνο έμπνευση, αλλά έχουν συμμετάσχει ενεργά και στη δημιουργία soundtrack. Έστω και αν αυτό δεν έγινε σαν συγκρότημα, αλλά σε ατομικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, ο Masahiro Andoh μας έκανε να πέφτουμε στα πατώματα και να παίζουμε αόρατη κιθάρα με το περίφημο κομμάτι του Gran Turismo – “Moon Over the Castle” στο 01.22 :

 

Το κομμάτι αυτό αποτελεί ουσιαστικά αντίγραφη του “Knights Song” των T-Square . O Masahiro συμμετέχει και εδώ με την κιθάρα του (φυσικά) και το μαλλί αλά… Γιοβάνοβιτς, μόνο που στην εκδοσή του συγκροτήματος κυριαρχεί το EWI (το synth κλαρίνο που λέγαμε) στο 00.20.

 

 

Λοιπές συνεργασίες

Τα μέλη των T-Square δεν περιορίστηκαν όμως σε ένα-δύο παιχνίδια. Ενεπλάκησαν σε ένα πλήθος συνεργασιών που αφορούσαν, τόσο Video-Games, όσο και θρυλικά Anime:

Shiro Sagisu (πλήκτρα) – Neon Genesis Evangelion

Satoshi Bandoh (κρουστά) – Mario Κart, Gran Turismo

Takeshi Itoh (EWI) –  Super Mario Odyssey, Gran Turismo

Hirotaka Izumi (πλήκτρα) – Ridge Racer

Masaaki Hiyama (κρουστά) – Ace Combat 2, Gran Turismo

Hiroshi Kubota (πλήκτρα) – Ghost in the Shell, Akira

 

Επιρροή στην Ιαπωνία και όχι μόνο

Το μεγαλύτερό τους επίτευγμα, ωστόσο, δεν ήταν οι άμεσες ή έμμεσες συνεργασίες.

Οι T-Square ήταν από τα συγκροτήματα που διαμόρφωσαν ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα την δεκατεία του ’80 και του ’90.  Η μουσική τους έχει ασκήσει τόσο μεγάλη επιρροή στην ιαπωνική κουλτούρα, που θα ήταν αδύνατο να… ξεφύγει ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα τους – τα Video-Games.

Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Η μουσική των παιχνιδιών από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει ένα δικό του μοναδικό στυλ – διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για έναν ήχο ο οποίος δεν συναντάται μόνο σε συγκεκριμένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, αλλά έχει υιοθετηθεί, πλέον, από πληθώρα μουσικών. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, αυτές τις χαρακτηριστικές τζαζ-ροκ πινελιές, να τις βρίσκουμε σε ουκ ολίγους τίτλους. Χιλιοπαιγμένες σειρές όπως Gran Turismo, Ridge Racer, Street Fighter, Ace Combat, κουβαλάνε λίγο-πολύ τέτοια στοιχεία. Όσοι είχαν την τύχη να παίξουν το Ace Combat 2, θα έχουν κάνει δεκάδες αεροπλανικά υπό τρομερές μουσικές όπως το “Fire Youngman” που συνδιάζουν αρμονικά ροκ ήχο με σαξόφωνο:

 

 

 

Με όχημα, λοιπόν, τα Video-Games, οι T-Square ταξίδεψαν προς άλλες πολιτείες. Και ίσως οφείλεται στην νοσταλγία. Ίσως στο ότι έχει συνδιαστεί με αγαπήμενους τίτλους. Η μουσική που έχουν δημιουργήσει, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στον κόσμο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, είτε άμεσα είτε μέσα από αξέχαστα παιχνίδια, θα συνεχίσει να μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα!

 



 

(πηγή1), (πηγή2)

 

Facebook Comments

Ίσως σας ενδιαφέρουν…