Στην καπιταλιστική Σουηδία οι φοιτήτριες βγαίνουν στο κλαρί για να καλύψουν τα έξοδά τους
Δικαιώνονται όσοι μιλούσαν για ‘Σουηδικό Μοντέλο’
Στη Σουηδία, στη χώρα-πρότυπο, σ’αυτήν την ιδεατή καπιταλιστική κοινωνία, έκαναν την εμφάνισή τους πρόσφατα ορισμένες γιγαντοαφίσες που προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά.
Οι αφίσες αυτές έγραφαν ‘Δεν μπορείτε να πάρετε φοιτητικό δάνειο; Βγείτε ραντεβού με έναν Sugar Daddy!’, στα πλαίσια προώθησης μιας διαδικτυακής πλατφόρμας γνωριμιών για φοιτήτριες που δεν μπορούν να επωμιστούν τα φοιτητικά τους έξοδα τους, με αντάλλαγμα λίγη.. ‘συντροφιά’ σε ώριμους κυρίους (οι επονομαζόμενοι sugar daddies).
Μα είναι δυνατόν; Στη Σουηδία με το πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί άραγε να χρειαστεί να εκπορνευτεί κανείς για να σπουδάσει; Που πήγε η περίφημη δωρεάν εκπαίδευση;
Τι προβλέπει το εκπαιδευτικό σύστημα
Κατ’αρχήν, για να είμαστε ακριβείς: Στη Σουηδία η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι όντως σχεδόν δωρεάν. Δίδακτρα δεν υπάρχουν. Οι φοιτητές το μόνο που έχουν να επιβαρυνθούν είναι το εκπαιδευτικό υλικό, και φυσικά το κόστος διαβίωσης στην πόλη όπου θα φοιτήσουν.
Όμως και πάλι, τα δάνεια που κολλάνε;
Αφού κι εδώ στην Ελλάδα, οι φοιτητές που περνούν σε σχολές της επαρχίας και γενικότερα σπουδάζουν μακριά απ’ το σπίτι τους, έχουν να επιβαρυνθούν και αυτοί ένα κόστος διαβίωσης. Ενοίκια, φαγητό, διάφορα έξοδα κλπ. Δεν είδαμε κανένα να παίρνει δάνειο, σωστά;
Σωστά, αλλά εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα εξής: Αρχικά, το κόστος διαβίωσης στη Σουηδία είναι πολύ μεγαλύτερο (ειδικά στις μεγάλες πόλεις), ενώ υπάρχει και χάσμα αντιλήψεων. Στην Ελλάδα, η οικογένεια του φοιτητή (εφόσον το βαστάει η τσέπη της) θα καλύψει τα έξοδά του. Απ’την άλλη οι Σουηδοί φαίνεται να είναι φανατικά υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του παιδιού από πολύ νεαρή κιόλας ηλικία. Άλλωστε, αυτό μαρτυρά και η στατιστική που λέει ότι οι νέοι στη Σουηδία εγκαταλείπουν τις εστίες τους μόλις στα 20 τους χρόνια.
Αυτός ο απογαλακτισμός, κατά πως φαίνεται, είναι και οικονομικός για κάποιο λόγο, αφού οι νέοι, ως φοιτητές πλέον, στρέφονται σε κρατικά φοιτητικά δάνεια για να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα χωρίς καμία βοήθεια απ’ τους γονείς. Τα δάνεια αυτά βέβαια δεν δίνονται αφειδώς, αλλά θα πρέπει ο φοιτητής να καλύπτει συγκεκριμένες προυποθέσεις. Το φαινόμενο αυτό όμως είναι συχνό – οι σχετικοί αριθμοί λένε ότι περίπου το 85% των φοιτητών ολοκληρώνει τις σπουδές του όντας ήδη χρεωμένο.
Ακόμα βέβαια και αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό πρόβλημα, και οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να τα βγάλουν πέρα μόνα τους καθαρά από θέμα νοοτροπίας, το γεγονός ότι επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους δρόμους της Στοκχόλμης μία καμπάνια που προωθεί την έμμεση πορνεία είναι από μόνο του λυπηρό.
Αυτός είναι ο ‘καλός’ και ‘ανθρώπινος’ καπιταλισμός των Σκανδιναβικών χωρών που ευαγγελίζονταν όλοι; Η αλήθεια είναι τελικά ότι ο καπιταλισμός και η φιλοσοφία που τον διέπει είναι παντού η ίδια ανεξαιρέτως. Όσο παραμένει γνώμονας το κέρδος και γενικότερα το χρήμα, τότε κάθε ανθρώπινη αξία θα ευτελίζεται και θα υπόκειται στην εμπορευματοποίηση και τους νόμους της αγοράς.
Και αν νομίζει κανείς ότι κάποια πουλάει το κορμί της επειδή το θέλει η ίδια και ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το σύστημα, για αναρωτηθείτε, αν είχε λυμένα τα οικονομικά της θα εξακολουθούσε να το κάνει;
Sugar-daddies πάντως υπήρχαν και θα υπάρχουν.. Με ή χωρίς καμπάνιες.
Η εικόνα από κάτω είναι τυχαία και συμπτωματική..