7 διανομές “Linux” που (μάλλον) δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν!
Από τα σκληροπυρηνικά Linux της Βόρειας Κορέας σε αυτά των Anime και των Hackers
Τα Linux, πέραν του χαρακτηριστικού πιγκουίνου, μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό. Αιτία; Μάλλον, το -όχι και τόσο φιλικό- γραφικό περιβάλλον που τα χαρακτήριζε στο παρελθόν. Αυτό όμως πλέον έχει αλλάξει ριζικά με πολύ πιο φιλικές εκδόσεις όπως αυτή των Linux Mint αλλά και με μια γενικότερη άνοδο έναντι των λαομίσητων Windows.
Τα πλεονεκτήματα για να τα χρησιμοποιήσει κανείς αρκετά. Ένα εκ των οποίων είναι ότι τα Linux είναι λογισμικό “ανοιχτού κώδικα” (open source). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος με προγραμματιστικές γνώσεις, θα μπορούσε να παρέμβει και να πειράξει τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού, δημιουργώντας έτσι μια παραλλαγή εντελώς κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.
Ούτω πως, βρίσκουμε περίπου 300 διαφορετικές διανομές τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Εμείς συγκεντρώσαμε τις 7 που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και τις παρουσιάζουμε παρακάτω:
Red Star OS
Λογισμικό ανεπτυγμένο στη Βόρεια Κορέα (εξού και Red Star) και μάλλον δε διαφέρει και πολύ από το αντίστοιχο καθεστώς. Με τον εγκατεστημένο browser (παραλλαγή του Mozilla) μπορεί κανείς να πλοηγηθεί σε ένα τύπου intranet περιβάλλον, και να επισκεφτεί πολύ συγκεκριμένες ιστοσελίδες, εγκεκριμένες από τον Κιμ Γιονγκ Ουν προσωπικά. Θρυλείται επίσης ότι αρκετές ενέργειες στο εν λόγω λογισμικό καταγράφονται από την κυβέρνηση, αλλά δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς βλέπω ήδη κάτι λέιζερ να σημαδεύουν το μέτωπό μας!
Moebuntu
Και από τη Βόρεια Κορέα πηγαίνουμε, όχι πολύ μακριά, στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η τρέλα με τα άνιμε είναι γνωστή και ανίατη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει και η αντίστοιχη έκδοση, τα “Moebuntu” από το “Moe” το οποίο έχει να κάνει με αισθήματα στοργής προς θηλυκούς άνιμε χαρακτήρες.
“Moe is a Japanese slang loanword that refers to feelings of strong affection mainly towards characters (usually female) in anime, manga, video games, and other media directed at the otaku market”
Arch Linux
Στις περισσότερες διανομές υπάρχει ο σκελετός της οικοδομής και ο χρήστης φτιάχνει τα υπόλοιπα. Στα Arch Linux απλώς σου πετάνε τα οικοδομικά υλικά και σου λένε φτιάχτο μόνος σου! Τα Arch Linux είναι μία από τις πιο ζόρικες διανομές και αυτό γιατί ο εκάστοτε χρήστης καλείται να παραμετροποιήσει απ’ το μηδέν, όλες τις λειτουργίες και εφαρμογές που θα περιλαμβάνει στο λογισμικό. Σίγουρα, δεν υπάρχει άλλη διανομή που να ξέρεις περισσότερο τι σου γίνεται στο σύστημά σου, αφού όλη η φάση είναι σελφ-σέρβις. Οπότε αν θες πλήρες customization, πιάσε μυστρί και ξεκίνα.
Zorin OS
Μία διανομή για παραθυράκηδες. Το εν λόγω λογισμικό ψάχνει στο “Πάμε Πακέτο” τον χαμένο του αδελφό – τα Windows! Οι ομοιότητες πολλές. Το Zorin προσφέρει μια πολύ ομαλή μετάβαση από τον κόσμο των Παραθύρων σε αυτόν των Linux.
Puppy Linux
Όχι, δεν πρόκειται για κάποια έκδοση με χαριτωμένα κουταβάκια που περνάνε μπροστά απ’ την οθόνη. Αν και νομίζουμε αυτό θα άρεσε πάρα πολύ, ειδικά στις θηλυκές αναγνώστριες. Παρ’ όλα αυτά, τα Puppy Linux είναι ένα προγραμματιστικό “κουτάβι”. Ο λόγος; Είναι πανάλαφρα και καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό χώρο. Μπορεί να βρεθεί διανομή που τα αρχεία συστήματος να πιάνουν 110 MB. Ό,τι πρέπει για τον παλιό σας υπολογιστή που καίει κάρβουνο ή για κάποιο μικρό λαπτοπάκι ενδεχομένως.
Suicide Linux
Δεν ξέρουμε τι σκεφτόταν ο δημιουργός του πραγματικά. Στα Suicide Linux, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ λάθος εντολή, διαγράφει όλα τα δεδομένα του δίσκου!
Δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον λόγο για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος πέρα από την ύπαρξη έντονων τάσεων μαζοχισμού.
Kali Linux
Διανομή σχεδιασμένη για δοκιμές διείσδυσης σε δίκτυα, κοινώς για χακάρισμα. Διαθέτει ποικίλα σχετικά εργαλεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις. Οι φαν της σειράς Mr. Robot σίγουρα θα το έχουν δει. Η παλιά του ονομασία ήτανε “Backtrack”.