Recorte: Η εναλλακτική φιλόζωη ταυρομαχία που κόβει την ανάσα
Ένα άθλημα που έρχεται ξανά στην επιφάνεια λόγω του σεβασμού προς τα ζώα
Η Corrida, η κλασική ταυρομαχία δηλαδή, όσο και αν έχει ταυτιστεί με την ισπανική κουλτούρα, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πεδίο διαφωνιών. Ο λόγος είναι φυσικά η κακομεταχείριση και, εν τέλει, η εξόντωση του ζώου, προς τέρψιν πάντα του φιλοθεάμονος κοινού.
Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι νεότερες γενιές δείχνουν πλέον πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα της μεταχείρισης των ζώων από ότι οι παλαιότεροι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μορφές διασκέδασης όπως το Τσίρκο, τείνουν να εξαλειφθούν. Μορφές μη-αποδεκτές, καθώς δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στα ζώα.
Τα φιλοζωικά αυτά αισθήματα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από την ισπανική κοινωνία. Μια χώρα με σήμα κατατεθέν την ταυρομαχία, δείχνει να κάνει βήματα εμπρός. Ήδη στην επαρχία της Βαρκελώνης, οι ταυρομαχίες έχουν απαγορευτεί.
Η εξανθρωπισμένη ταυρομαχία
Οι Ισπανοί αρχίζουν σιγά-σιγά να στρέφονται σε άλλες εναλλακτικές, λιγότερο βίαιες. Κι εδώ είναι που έρχεται η Recorte (ρεκόρτε).
Η λέξη recorte σημαίνει κυριολεκτικά “κόβω”. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση έχει περισσότερο την έννοια του “αποφεύγω”.
Αυτό διότι αν και θυμίζει έντονα παραδοσιακή ταυρομαχία, παρουσιάζει μία πολύ βασική διαφορά. Ο ταυρομάχος εδώ δεν έχει ούτε Banderillas, δηλαδή τα πολύχρωμα “καμάκια” που καρφώνονται πάνω στον ταύρο, ούτε την Espada, το σπαθί που δίνει το τελειωτικό χτύπημα.
Στις recortes, ο ταυρομάχος μπαίνει στην αρένα χωρίς.. τίποτα! Βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ταύρο ως ίσος προς ίσο. Μόνο με τα @@ του τα οποία θα μπορούσαν άνετα να συγκριθούν με αυτά του ταύρου.
Και σκοπός του δεν είναι να τον εξοντώσει, αλλά να τον αποφύγει. Όσο πιο ικανός είναι ο Recortador, τόσο πιο περίτεχνες και ριψοκίνδυνες είναι οι ενέργειες που θα κάνει για να το επιτύχει αυτό.
Τεχνικές
Οι τεχνικές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Κλασική αποφυγή (La suerte de Corte), όπου ο ταυρομάχος θα τρέξει προς μια κατεύθυνση και θα λυγίσει τη μέση του αποφεύγοντας το χτύπημα για εκατοστά.
Αποφυγή με προσποίηση (La suerte del Quiebro), όπου με μια απότομη κίνηση θα σπάσει τη μέση αλά Λιονέλ Μέσι (έκανε ομοιοκαταληξία) και θα μπερδέψει τον ταύρο φεύγοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Και η τρίτη και πιο εντυπωσιακή, ένα ακροβατικό σάλτο πάνω από τον ταύρο! (La suerte del Salto)
Σας θυμίζει κάτι αυτό το τελευταίο;
Μα φυσικά την πασίγνωστη τοιχογραφία στην Κνωσσό όπου απεικονίζονται τα Ταυροκαθάψια. Το άθλημα της εποχής όπου αθλητής επιδιδόταν σε παρόμοιες φιγούρες αποφυγής.
Πέραν των τεχνικών αυτών όμως, υπάρχουν και άλλες ακόμα πιο ριψοκίνδυνες. Ορισμένοι θα αποφύγουν τον μαινόμενο ταύρο γονατιστοί ή θα βάλουν τα πόδια σε ένα τσουβάλι και θα προσπαθήσουν να πηδήξουν από πάνω.
Πάρτε μια γεύση:
Μπορεί ακόμα κι έτσι, χωρίς δηλαδή να υπάρχει βία, να ταλαιπωρείται το ζωντανό. Άλλωστε, ο ταύρος σίγουρα θα είχε πολύ καλύτερα πράγματα για να ασχοληθεί από το να κυνηγάει μερικούς μαντράχαλους που του φωνάζουν. Ωστόσο, σε σχέση με τις κλασικές ταυρομαχίες, είναι προτιμότερο. Διατηρείται η παράδοση, αδρεναλίνη στα ύψη και φεύγουν όλοι (τις περισσότερες φορές) σώοι και αβλαβείς.