Το Κίνο η κύρια αιτία των Αυχενικών στην Ελλάδα
Ερωτηματικά και ανησυχία είχαν προκαλέσει στατιστικά στοιχεία 10 ετών, προερχόμενα από κρατικά νοσοκομεία των Αθηνών (“ΚΑΤ”, “Ασκληπιείο Βούλας”, “Ευαγγελισμός”), αλλά και της Θεσσαλονίκης (“Γεννηματάς”), και τα οποία φανέρωναν κατακόρυφη αύξηση περιστατικών ασθενών που προσέρχονταν στα “Επείγοντα” με Οξύ Αυχενικό Σύνδρομο.
Χαρακτηριστικά, το 2019, σε σχέση με το 2009, τα σχετικά περιστατικά σημείωσαν αύξηση 415% (!), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι κατά ένα τραγικό ποσοστό (περίπου 87%) οι παθόντες ήταν άνδρες και άνηκαν στο ηλικιακό γκρουπ “45-65 έτη”. Το τελευταίο δεδομένο μάλιστα ήταν που θορύβησε περισσότερο τους ιατρικούς κύκλους, οι οποίοι προσπαθούσαν μάταια να βρουν την αιτία πίσω από το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο.
Η περίπτωση όμως του κου Χαράλαμπου Μ. – ετών 52, του “κυρ-Μπάμπη” όπως τον αποκαλούν στο πρακτορείο Προπο όπου συχνάζει, έμελλε να λύσει το μυστήριο.
Ο ασθενής προσήλθε στα επείγοντα του “Ευαγγελισμού” το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας με οξύ άλγος στην αυχενική μοίρα. Όμως, αυτό που κίνησε τις υποψίες της ιατρικής ομάδας του Νοσοκομείου ήταν το συνοδό σύμπτωμα που παρουσίασε ο παθών.
Η πρώτη καταγραφή έγινε όταν ο ασθενής ζήτησε τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού για να επισκεφτεί την τουαλέτα, καθώς αναφέρθηκαν οφθαλμολογικές διαταραχές οι οποίες περιελάμβαναν την εμφάνιση “κιτρινόχρωμων παλλόμενων κύκλων” στο οπτικό πεδίο του παθόντος, ενώ ταυτοχρόνως ψέλλιζε τυχαίους αριθμούς συνοδευόμενους από βρισιές και άλλες χυδαίες εκφράσεις δίνοντας αρχικά την εικόνα ήπιου εγκεφαλικού.
Ωστόσο, όταν ο ασθενής συνήλθε και υποβλήθηκε στις ερωτήσεις των θεραπόντων ιατρών, παρατηρήθηκε ότι πριν την παρουσίαση των συμπτωμάτων, ο ασθενής είχε επιδοθεί σε πολύωρη ενασχόληση με το τυχερό παιχνίδι “Κίνο”, παιχνίδι στο οποίο ο κυρ-Μπάμπης αρεσκόταν τα τελευταία χρόνια.
Με έναυσμα το συγκεκριμένο περιστατικό, ειδικοί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών, πραγματοποίησαν την πρώτη σύνδεση της πάθησης με το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, διαπιστώνοντας ότι κατά την αναμονή των τυχερών αριθμών στις ψηλά τοποθετημένες οθόνες των πρακτορείων, η ανορθόδοξη στάση του σώματος με την ελαφρά κλίση του αυχένα, ήταν αυτό που οδηγούσε χιλιάδες Έλληνες στα νοσοκομεία με το ανεξήγητο αυχενικό σύνδρομο.
Άμεση ήταν η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος υποχρέωσε την εταιρεία των τυχερών παιγνίων να τοποθετεί εφεξής τις τηλεοράσεις στο ύψος των ματιών των επίδοξων τζογαδόρων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.