6+1 ΚΑΛΤ μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών
Με αφορμή την μεταγραφή του Μελίσση στο Σουδάν, θυμόμαστε τις μεταγραφές έξι Ελλήνων ποδοσφαιριστών που στην δύση (ή και όχι μόνο) της καριέρας τους μετεγράφηκαν σε άγνωστα και αφανή καλτ πρωταθλήματα!
1. Αβραάμ Παπαδόπουλος
O Παπαδόπουλος που ξεκίνησε την καριέρα του στον Άρη Θεσ/νίκης και ύστερα αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, περί το έτος 2016 αγωνίστηκε στην Ιαπωνία με την φανέλα της Τζούμπιλο Ιβάτα, αφού όμως είχε κάνει και ένα πέρασμα πριν από την Κίνα. Αν και ύστερα από λίγους μήνες αποδεσμεύτηκε, με τις μεταγραφές αυτές αποτέλεσε τον πρώτο και μοναδικό Έλληνα ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί τόσο στο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, όσο και σε αυτό Κίνας, ενώ πλέον βγάζει το ψωμί του στην Αυστραλία και την Roar FC.
2. Αλέξης Τζόρβας
Ο άλλοτε τερματοφύλακας του Παναθηναικού και της Εθνικής Ελλάδος έκλεισε πρόωρα την καριέρα του, όντας 33 ετών, στην Ινδική North East United με το συμβόλαιο του να έχει διάρκεια μόλις 4 μήνες. Το παράδοξο ήταν πως στην ομάδα του έκανε, αν πιστέψουμε το ίντερνετ, αρκετά καλές εμφανίσεις, όμως μετά τον αποκλεισμό της από τα play-off του Ινδικού πρωταθλήματος, το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε, όπως όμως έγινε και σε αρκετά άλλα «μεγάλα» ονόματα. Άξιο σεβασμού είναι βέβαια το γεγονός πως ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας σταμάτησε το ποδόσφαιρο τόσο νωρίς για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.
3. Λουκάς Βύντρα
Ο φιλότιμος Ελληνοτσέχος διεθνής ποδοσφαιριστής αφού άκουσε τα εξ’ αμάξης στον Παναθηναικό μεταγράφηκε στην Ισπανική Λεβάντε πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολάρα έναντι της Μπαρ(τ)σελόνα. Ύστερα λοιπόν από μια μακρόχρονη πορεία στην Εθνική (με φανέλα μάλιστα το 11!!!) και στα Ευρωπαικά γήπεδα, στη δύση της καριέρας του, μεταγράφηκε στο Ισραήλ και την Χάποελ Τελ Αβίβ, με την οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 2015-16. Πλέον αγωνίζεται στην Κύπρο με την Ομόνοια Λευκωσίας.
4. Σωτήρης Νίνης
Η ιστορία του Νίνη είναι λίγο πολύ γνωστή. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον ΠΑΟ σε ηλικία μόλις 16 χρονών και με το καλημέρα έδειξε το τεράστιο ταλέντο του. Πραγματοποίησε τρομερές εμφανίσεις με αποκορύφωμα εκείνο το μαγικό βράδυ της Ρώμης που σεληνιασμένος οδήγησε, με μία ασίστ, ένα γκόλ και ένα κερδισμένο πέναλτυ, τον Παναθηναικό, σε ένα τρομερό διπλό εναντία στην τότε πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, τη Ρόμα. Ήταν τέτοιο το ταλέντο του είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων συλλόγων, αλλά προς μεγάλη απογοήτευση όλων η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα στην Πάρμα επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να αναστήσει την καριέρα του. Δυστυχώς, η επιστροφή του δεν ήταν το ίδιο καλή όσο το πρώτο του πέρασμα και έτσι ύστερα από την αποδέσμευσή του από τον Παναθηναϊκό, συνέχισε την καριέρα του σε κάποιες μικρομεσαίες ομάδες του Βελγικού πρωταθλήματος. Μένοντας χωρίς συμβόλαιο το καλοκαίρι που μας πέρασε, τελικά υπέγραψε στην Μακάμπι Τίκβα, ομάδα του Ισραήλ.
5. Γιώργος Σαμαράς
Εντάξει, εδώ ίσως σας φανεί περίεργο καθ΄οτι η Τουρκία και οι ΗΠΑ όπως και να το κάνουμε δεν είναι… Σουδάν, όμως διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές θα καταλάβετε. Ο Σαμαράς που ξεκίνησε από τον ΟΦΗ, ακολούθησε μια αξιόλογη πορεία στα γήπεδα της Ευρώπης με αποκορύφωμα τα 53 γκόλ που πέτυχε με την φανέλα της Σέλτικ (χωρίς να υπολογίζονται τα γκολ του Champions League και του κυπέλλου Σκωτίας). Την περίοδο αυτή έφτασε και στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου με την Εθνική μας. Και ενώ βρισκόταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του, έκανε το μοιραίο λάθος να μην αποδεχτεί το ηγεμονικό συμβόλαιο ανανέωσης της Σελτικ και να αναζητήσει την τύχη του στην αγγλική Γουέστ Μπρομ. Ύστερα από μόλις 5 συμμετοχές και μια αναμενόμενη λύση συνεργασίας, ξεκίνησε μάταια την αναζήτηση της νεάς ποδοσφαιρικής του Ιθάκης. Μέσα σε 2 χρόνια πέρασε από 3 ομάδες, εκ των οποίων η μία (η Ράγιο της Οκλαχόμα) ήταν στην δεύτερη και τελευταία κατηγορία του πρωταθλήματος των Η.Π.Α. Το αξιοσημείωτο δε, είναι πως η ομάδα αυτή είχε συνολική διάρκεια ζωής μόλις ενάμισι χρόνο, σχεδόν δηλαδή όσο κράτησε και η παραμονή του Σαμαρά στις Η.Π.Α κάνοντας εξ’ ορισμού την μεταγραφή αυτή πολύ καλτ. Πλέον, αν και μόλις 32 χρονών, βγάζει τα προς το ζην στην β’ κατηγορία της Τουρκίας και τη Σαμσουνσπόρ μαζί με άλλον έναν παλιό μας γνώριμο, τον Μιχάλη Σηφάκη.
6. Σωτήρης Κυργιάκος
Κατά μακράν η πιο γλυκιά και ωραία μεταγραφή της σύντομης αυτής λίστας. Το «αλάνι» μετά από μια πλούσια καριέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και φυσικά την Ελλάδα αποφάσισε στα 35 του, και ενώ ουσιαστικά είχε κλείσει την καριέρα του, να αγωνιστεί για μόλις 2 αγώνες στην ερασιτεχνική Ολύμπικ Σύδνεϋ. Η ομάδα αυτή έχει φτιαχτεί από Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας και αποτελείται από παιδιά μεταναστών (κυρίως Ελλήνων) που θέλουν να περνούν ευχάριστα τις ώρες τους μέσα από τον αθλητισμό. Ο Κυργίακος λοιπόν, όταν του προτάθηκε να αγωνιστεί έστω και γι’ αυτά τα 2 παιχνίδια με την ανδρική ομάδα, αποδέχτηκε την πρόταση με μεγάλη χαρά ενώ στις δηλώσεις του τόνισε πως ήταν μεγάλη του τιμή που του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί για τον απόδημο ελληνισμό. Μακάρι όλοι οι ποδοσφαιριστές να ακολουθούσαν το παράδειγμα αυτό…
Bonus: Ριβάλντο
Εντάξει, ο Ριβάλντο μπορεί να μην είναι Έλληνας, αγαπήθηκε, δικαίως όμως, από όλους τους Έλληνες. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον τεράστιο «Ρίμπο»… Οι τίτλοι που έχει κερδίσει στην καριέρα του μαρτυρούν και το τεράστιο ταλέντο του. O Rivaldo Vitor Borba Ferreira, μετά το πέρασμά του από ΟΣΦΠ και ΑΕΚ, αποφάσισε να κατακτήσει το Καζακστάν πετυχαίνοντας μάλιστα και 33 γκολ. Ωστόσο, το μεγάλο «χτύπημα» ήταν με την μεταγραφή του στην ομάδα Καμπουσκόρπ της Ανγκόλας στην οποία έμεινε μάλιστα έναν χρόνο με απολογισμό 11 γκολ. Εδώ οφείλουμε να αποδώσουμε ΣΕΒΑΣΜΟ στον λόγο της επιλογής του καθ’ ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η επιλογή του να παίξει σε αυτή την χώρα, αλλά και σε άλλες μικρές ομάδες της πατρίδας του, πήγαζε από την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και όχι από τα λεφτά που θα κέρδιζε σε ομάδες π.χ. του Κατάρ. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αμείφθηκε ικανοποιητικά τόσο στην ομάδα του Καζακστάν, όσο και σε αυτήν της Ανγκόλας.